Pusat membeli-belah kelihatan seperti ruangan ketat dikawal dan selamat untuk membeli-belah, hiburan dan tempat makan. Namun mereka sebenarnya hadir masalah besar bagi orang-orang yang berada dalam menjaga keselamatan dan keselamatan peruncit dan pelanggan.

Pusat membeli-belah mempunyai banyak ciri-ciri yang menjadikan mereka menarik kepada penjenayah. Terdapat banyak perkara yang baik di kedai-kedai, dan orang berjalan di sekitar dengan wang. Terdapat biasanya tempat untuk kumpulan remaja untuk bergaul. Terdapat juga tempat letak kereta penuh kereta. Keselamatan dan keselamatan di pusat membeli-belah bergantung kepada pengurusan yang betul daripada orang ramai, pergerakan di sekitar pusat membeli-belah, pengangkutan dan jauh dari pusat membeli-belah, dan cara ia menghabiskan masa di pusat membeli-belah.

Ia akan menjadi agak mudah untuk menjaga pusat selamat jika terdapat satu cara untuk memberitahu yang datang ke pusat membeli-belah untuk membuat masalah, dan untuk menjaga orang-orang di luar. Walau bagaimanapun, ini adalah agak sukar. Jadi keselamatan di pusat membeli-belah bergantung kepada pemisahan berjaya antara pembeli atau pembeli yang berpotensi, dan bukan pembeli yang berada di sekeliling untuk jenayah, mencuri, pencopet, atau hanya tergantung di sekitar. Kualiti reka bentuk tertentu pusat boleh menggalakkan atau tidak menggalakkan bukan pembeli, seperti lampu, ketinggian siling, skim warna, kehadiran kemudahan pengangkutan awam, tempat letak kereta, dan lain-lain banyak.

Elakkan bukan pembeli kandungan berorientasikan, seperti permainan arked dan gerai tiket loteri. Perniagaan seperti menggalakkan peningkatan melepak dan gangguan di pusat membeli-belah, sekali gus membuka laluan untuk jenayah.

  • Kedai-kedai yang berorientasikan keluarga harus lebih banyak daripada kedai remaja dan berorientasikan belia (seperti kedai-kedai muzik, kedai-kedai pakaian yang bergaya, panggung wayang, dan sebagainya). Mall yang keluarga dan mesra kanak-kanak adalah lebih cenderung untuk menarik orang ramai yang tenang, seperti keluarga, atau sekurang-kurangnya cenderung untuk mengimbangi kehadiran remaja.
  • letakkan kedai-kedai yang merayu kepada belia dekat dengan pintu masuk dan medan selera. Ini boleh membantu menumpukan perhatian remaja untuk satu sebahagian daripada pusat membeli-belah, manakala kedai-kedai yang merayu kepada pembeli yang lebih tua boleh terletak di sebelah pusat membeli-belah lain.
  •  Koridor akhir sempit dan mati harus dielakkan. Koridor tersebut adalah tempat yang sempurna untuk rompakan dan mereka mendapat pengawasan sedikit.
  •  Semua kedai harus dilihat dari kawasan pejalan kaki pusat, dan semua pintu masuk kedai harus dari kawasan pejalan kaki yang sama. Kedai-kedai yang mempunyai pintu masuk dari koridor sampingan adalah lebih mungkin dirompak atau dipecahkan kepada kerana rakyat di kawasan pusat adalah mungkin untuk melihat apa yang sedang berlaku. Begitu juga, dengan kedai-kedai yang melihat satu kawasan pejalan kaki pusat, terdapat pemantauan lebih dekat orang bergerak di sekitar, di dalam dan keluar kedai.
  •  Mengurangkan bilangan pintu masuk. Mengurangkan bilangan pintu masuk, lebih mudah ia adalah untuk mengawal yang sebenarnya datang dalam atau meninggalkan pusat membeli-belah.
  •  Tempat letak kereta perlu juga dinyalakan dan ditanda dengan baik, dalam usaha untuk mengurangkan ketakutan dalam pelanggan, dan mengurangkan peluang untuk pesalah.
859 View

Leave a Comment